xe Deszy - Gondolatok: Nőnek páratlan számú virágot?

Pages

Subscribe:

2012. december 8., szombat

Nőnek páratlan számú virágot?

Sziasztok!

Épp egy regényt olvastam, most lényegtelen, hogy mit. A lényeg, hogy az volt benne, hogy a főhősnő két tucat rózsát kapott. Ami ugye elvileg 24 darabot jelent, és hirtelen szöget ütött a fejemben valami.

Egy képzett virágkötő lányaként korán megtanultam, hogy nőknek csak páratlan szál virágot illik adni. (Bár nem tervezek nőnek virággal udvarolni. xD) Ez afféle népi bölcsesség már, szájról szájra terjed, de senki sem tudja a miértre a választ. Viszont a könyv olvasása közben eszembe jutott, hogy vajon létezik-e olyan szám, ami felett már nem számít, hogy páratlan vagy páros számú-e a rózsa. 

Mániákus lévén utánanéztem a dolognak. Jelentem, van ilyen szám. Állítólag tíz szál fölött már nem számít, hogy páros vagy páratlan számú-e a virág. 

Na de ha már utánanéztem, akkor már az is érdekelt, hogy vajon miért van ez a szokás. Ahogy lenni szokott, több magyarázatot is találtam.

Előbb a kevésbé racionálisakat hoznám, mert aranyosak. Az egyik magyarázat szerint férfiaknak azért kell páratlan számú virágot adni a nőknek, mert ha páratlant adsz, te magad leszel a párja a nőnek. Másik magyarázat szerint azért kell páratlan számút adni, mert a páros intim viszonyra utal. Aztán megint mások szerint a páros számot a gyásszal szokás összekötni, ezért páros számú virágot csak a temetőbe szokás vinni.

A racionálisabb magyarázat viszont teljesen praktikus okokból fakad. A virágkötőknek ugyanis egyszerűbb dolguk van, és könnyebben tudnak szebb csokrot készíteni, ha egy szál virágot kiemelnek középre, és e köré szimmetrikusan páros számú virágot rendeznek. 

2 megjegyzés:

Danir írta...

hmm éredekes... ilyenről még nem hallottam... és igazat megvallva nem is szeretem a babonákat... és az ilyen szokásokat..... én aféle lázadó vagyok e téren.. mármint a mi meg hogy illik... pl mi az hogy Délben van ebédidő??.. akkor eszek ha éhes vagyok :) És Karácsonykor ha van kedvem megenni egy margarinos kenyeret akkor azt eszek.. miért muszály akkor pulykát? (no egyébként azt szeretem) és most hogy ilyen szépen hull a hó lehet eszek egy fagyit ha tetszik ha nem...azt hiszem az lenne az utolsó találka ha egy hölgy [akinek vennék virágot.. (és páros számút)]megemlítené ezt :)

Névtelen írta...

Látom annyira nem érdekelnek a szabályok, hogy a muszáj szót is ipszilonnal írod. De ez csak suttyóságot jelent semmi egyebet.

Megjegyzés küldése