xe Deszy - Gondolatok: Helló, Audrey Hepburn! – Üdv újra közöttünk!

Pages

Subscribe:

2015. április 12., vasárnap

Helló, Audrey Hepburn! – Üdv újra közöttünk!


Sziasztok!

Ezt a cikket még az Origónál írtam, gondoltam, megosztom. :)



Helló, Audrey Hepburn! – Üdv újra közöttünk!

Audrey Hepburn csokoládét árul – jött a megdöbbentő felfedezés, amikor a minap a Youtube-on böngésztem. Az édességet majszoló színésznő videójáról nem tudtam magyarázatkeresés nélkül továbbkattintani, és hamar kiderült, csupán digitális másolatról van szó. Talán túlságosan is jóról?

A technika csodálatos fejlődése átitatja mindennapjainkat, nem is várnánk mást Hollywoodtól, mint hogy a filmes eszközök repertoárja is egyre színesebb legyen. Néhány éve talán még meglepő volt, milyen gyorsan árasztották el a piacot a 3D-s filmek, lassan azonban már arra sem figyelünk fel különösebben, ha az élőszereplős mozikban digitálisan létrehozott alakok kelnek életre a szemünk előtt.

A legtöbbet talán az Avatar miatt emlegették a CGI-t, de az Oscar-díjas Pi élete sem valósulhatott volna meg, ha nem képesek mesterségesen élethű tigrist alkotni a csónakban hánykolódó főszereplő mellé. Az pedig, hogy a tavalyi év legnyereségesebb szuperhősfilmjében, A galaxis őrzőiben az egyik főszereplő egy sétáló fa, egy másik pedig egy lövöldöző mosómedve volt, már egyáltalán nem sokkoló újítás.

Legutóbb a jelenleg is futó Hamupipőke feldolgozás okozott botrányt. Sokan kifogásolták, hogy olyan darázsderekat varázsoltak – szó szerint – a hősnőnek, hogy az abnormális elvárásokat szülhet a filmet megnéző fiatal lányok körében saját testükkel kapcsolatban. 

Ezek persze kisebb módosítások, bármilyen botrány kavarodik is belőlük. Hiszen a filmkészítők senkinek sem ártottak, amikor megszületett a Narnia filmek oroszlánja, azt pedig nem lehetett elvitatni tőlük, hogy a végeredmény lélegzetelállítóra sikeredett! 

Ha viszont kicsit továbbgondoljuk a rohamos fejlődést, rájövünk, már nem is vagyunk túlságosan messze attól, hogy a képernyők mögött üldögélő számítógépguruk szinte istenként valóságosnak tetsző emberi alakokat hívjanak életre. 

Térjünk vissza kicsit Audrey Hepburnre és arra a bizonyos reklámfilmre!  A csokoládé marketingkampánya ugyanis több, mint húsz évvel a színésznő halála után készült, a videóban látható alak pedig a szuper számítógépes grafika szüleménye. Persze, ha jól megnézzük, még észrevehetjük a jeleket. Egy kis kutatás után arra is fény derül, hogy hiába Hepburn összetéveszthetetlenül bájos arca, azért egy modellre még szükség volt a videó főszereplőjének többi testrészéhez. 

Az egeret a kezükben tartó komputerzsenik tehát szó szerint élet és halál urává váltak. Vajon hány év kell még, amíg komolyan felmerül majd, hogy olyan színészek és színésznők arcát láthassuk viszont a szélesvásznon, akik már több évtizede eltávoztak az élők sorából? Az elképzelés persze számos etikai és szabályozásbéli kérdést felvet. Kell, hogy legyen valamilyen jogi akadálya annak, hogy szabadon rendelkezzenek a halottak személyével.  

Az elhunyt hírességek arcának felhasználására még az USA számos államában sincs vonatkozó rendelkezés. Ha pedig mégis akad ilyesmi, akkor is kérdéses, hogy a jogutódok mennyire képviselik eltávozott családtagjaik érdekeit és akaratát, valamint hogy hány évnek kell eltelnie, míg az arcképek szabadon felhasználhatóvá válnak. 

Precedens azonban már majdnem született is a „helyettesítésre” mozifilmben. Amikor Philip Seymour Hoffman tavaly tragikus hirtelenséggel életét vesztette, éppen Az éhezők viadala sorozat utolsó két részének forgatásán dolgozott. Karakterének bizonyos jeleneteit már nem tudták felvenni, ami komoly fejtörést okozott a rendezőnek és a producereknek. Hetekig keringtek olyan hírek, miszerint ezeken a felvételeken számítógéppel helyettesítik majd a színészt. Ez végül elmaradt, és a sorait inkább más szereplők szájába adták. 

Az viszont tény, hogy a lehetőség komolyan felmerült. Néhány éven belül eljöhet a pillanat, amikor egy lelkes rendező filmet gyárt Audrey Hepburnnel vagy Marilyn Monroe-val a főszerepben? Folytatás készülhet olyan filmekhez, melyeknek szereplői már évtizedek óta halottak? Vajon hol a határ és ki dönti el, mikor kell megálljt parancsolni ezeknek a próbálkozásoknak?



Videómelléklet

A kérdéses Audrey Hepburn videó:



Közben kiderült, hogy Paul Walkert valóban helyettesítették ily módon a Halálos iramban legújabb részében:


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése