xe Deszy - Gondolatok: Könyvek rendezése a polcon

Pages

Subscribe:

2013. január 4., péntek

Könyvek rendezése a polcon

Nekem általában az okoz gondot a könyvespolcaim rendezésekor, hogy nincs elég helyem.

De valóban felmerül a kérdés, hogy mégis milyen rendezési elv alapján teszi fel a polcra az ember a köteteket. ABC sorrend? Szerző szerint, mint a könyvtárban? Vagy kiadó szerint? Esetleg szimplán az alapján, hogy melyiket mennyire szereti? Vagy nem is rendezgeti sehogy, ahogy jön, úgy megy a polcra?

Jelentem, én valamiféle ötvözött rendezési elv alapján dolgozom. A kedvenc könyveimet jól látható helyre teszem, a sorozatokat egy helyre, azokon belül szerző szerint, a maradékot pedig random.

Kb. így néz ki az egyik, bár ez már régebbi kép, azóta másként vannak kicsit, mert többen lettek:


És hogy most honnan jött ez a poszt? A következő kép nagy vitát indított az egyik oldalon:


Ahogy láthatjátok, itt a könyvek szimplán szín szerint vannak rendezve. És ha úgy jön ki a dolog, hogy egymás mellé kerülnek egy sorozat tagjai, akkor úgy vannak (feketék az alsó sorban), de ha nem, az se baj. (Divergent - Insurgent vagy a Végzet ereklyéi meg a HP kötetek) És a szerző szerinti rendszer sem számít, az ABC sorrend még annyira sem. 

Én meg csak arra tudtam gondolni, hogy igen, tényleg furcsa, hogy egy sorozat kötetei nincsenek együtt, de nem pont az az olvasás szeretetének a lényege, hogy szárnyaljon az ember lelke? Ha az ő lelke így szárnyal, akkor csak tessék! És legyünk őszinték, nagy eséllyel tudja, hogy melyik kötet milyen színű és hol keresse.

Ti hogy rendezitek a könyveiteket?

4 megjegyzés:

Stella L. Brandy írta...

Hát én először a Twilight Saga-t tettem fel a polcra, mert a legfelső polcom pont akkora, hogy a Twilight-os könyvek odaférjenek (ott van a Burok is... xD), de itt vannak a Twilight-hoz tartozó DVD-k és CD-k is.
A következő polcon kezdődnek a Könyvmolyképzős, azon belül Vörös Pöttyös könyveim. A sorozatokat egymás után teszem és legelöl a magyarok találtak maguknak helyet.
Következő polcon találhatóak a Könyvmolyképzős könyveim maradványai (VP és nemVP is), valamint a többi kiadó által kiadott könyvek/sorozatok. És ezen a polcomon jelenleg még egy cd-lejátszó is található, bár nem sokáig.
Legalsó polcomon, ami megint csak pontosan ugyanakkora, mint a Harry Potter gyűjteményem (kiegészítő könyvek+DVD-k is).

Képet nem tudok mutatni, mert jelenleg nincs itthon minden könyvem és várom azt a csodát, amikor itt lesz - majd akkor lesz kép :D

Névtelen írta...

Húha, az ötlet jó, de mit csinálsz akkor, amikor mindenféle könyved van? Mondjuk természetismeretes, művészettel, sporttal foglalkozó? vagy még a régi agyon olvasott gyerekmesék? mit javasolsz, ezeket, hogy rendszerezzem?

Veronique Sparks írta...

Nálam a gyerekkönyvek el lettek pakolva, meg egy részük visszadva az eredeti tulajnak, a többi meg olyan lányos témájú gyerekkönyv, de az unokahugim még csak nyolc hónapos. A többi könyv meg nálam fandom, meg téma alapján van rendszerezve.

Névtelen írta...

Nekem a polcom úgy van, hogy a legfelső sorban vannak a trilógiák (pl. Vastündérek,Párválasztó, Beavatott, Éhezők viadala, Gyűrűk ura stb.) A következő polcon van a Harry Potter (kiegészítő kötetekkel ) a Végzet ereklyéi és a Twilight. Utána jönnek Leiner Laura könyvei. Ezt követően az egy kötetből álló vörös pöttyös könyvek (pl. Végtelen napok, Hosszú álom,Rómeó és Júlia, Beastly, stb.) és a Percy Jackson sorozat+Az Olimposz hősei 1-2. Az utolsó polcon pedig a maradék :)

Megjegyzés küldése