xe Deszy - Gondolatok: Könyvautomata?

Pages

Subscribe:

2013. június 18., kedd

Könyvautomata?

Könyvautomata?

Elég nagy port kevert a könyvautomata ötlete, és most tele van a falam a vitákkal, hogy most ez tulajdonképpen jó-e, vagy a könyvek megszentségtelenítése? Gondoltam, kifejtem a saját véleményem ennek a posztnak a keretében. 

Aki esetleg lemaradt, ez a könyvautomata:
Szerény véleményem szerint ez nem árt a könyveknek. Mármint, mennyivel rosszabb ez, mint az, hogy valaki kiáll a sarokra egy rekesszel, és onnan árulja őket? Szerintem semmivel. Egy ilyen automata belsejében legalább tisztaság van, szépen sorban vannak a könyvek, senki sem koszolja össze őket, nem szakítja el a lapokat, nem issza le...

Egyébként pedig kicsit úgy vagyok vele, mint ahogy az egész ebook dologgal... Véleményem szerint nem fogja kiszorítani a klasszikus könyvtárba és könyvesboltba járást. Egyszerűen azért, mert az ember általában szereti megtapizni a könyveket, megszagolni, beleolvasni, végigböngészni a fülszöveget (ami az automata esetében ugye nem lehetséges), szóval összességében valamilyen fizikai kontaktusba kerülni vele. 

Viszont ez nem jelenti azt, hogy a kettő nem fér meg egymás mellett, mert egész egyszerűen más a funkciója. A könyvautomata célja nagyjából hasonló, mint az ebooké is: az egyszerűség, praktikusság, a mobilitás... Simán el tudok képzelni egy-egy ilyen automatát bevásárlóközpontokban, ahol esetleg nincsen könyvesbolt. Vagy például egyetemeken, főiskolákon, és nem utolsó sorban mondjuk vasút- és buszállomásokon! Hányszor volt már úgy az ember, hogy unatkozott, mert késett a vonat! (Mondjuk én általában cincálok magammal könyvet, de nem mindenki van így ezzel.)

És mondjuk az sem lenne utolsó gondolat, ha például egy-egy általános vagy még inkább középiskolába beállítanának egy ilyet, a korcsoport igényeinek megfelelő könyvekkel megpakolva. Mondjuk egy automata tele YA könyvekkel! És akkor a gyerek lehet, hogy nem chipsre költené az uzsipénzét - mi régen gyűjtöttük még ezeket a tazókat meg matricákat, amik benne voltak, nem is tudom, mennyi pénzt költöttem ilyenekre -, hanem könyvre spórolna! Tudom, utópisztikus gondolat, de hátha...

Szóval azt gondolom, nem kell kétségbe esni, és félteni a könyvesboltokat és a könyvtárakat, és a könyvek meggyalázását kiáltani! A kettő tökéletesen kiegészítheti egymást, ha hagyjuk. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése