xe Deszy - Gondolatok: A BTK-ról általánosságban - újfent

Pages

Subscribe:

2014. július 5., szombat

A BTK-ról általánosságban - újfent


A BTK-ról általánosságban - újfent

Nem konkrétan csak Üstökös bejegyzésére szeretnék reagálni, most épp az volt, ami miatt belevágtam ebbe a bejegyzésbe, és érinteni fogok olyan dolgokat, amiket ő érintett, szóval ha valakinek úgy tetszik, tekintse ezt válasznak, bár nem feltétlenül csak annak szánom. Igazándiból csak újfent rádöbbentett, hogy a nem BTK tagok körében még mindig vannak félreértések a Blogturné Klub működésével kapcsolatban, ezért írom ezt a bejegyzést. (Egyébként hónapokkal ezelőtt írtam már egy hasonlót, azt hiszem, szóval még csak nem is példa nélküli.)
És hogy arra a kérdésre válaszoljak, ami egyébként a bejegyzésről kérdezett, a poszt első részével nagyjából egyetértek, szépen összeszedte Üstökös a dolgokat, például a fekete háttér-fehér betűszín dologgal és a furcsa betűtípusokkal nem is érthetnék egyet jobban, hogy csak egy konkrétumot hozzak. És egészében is szerintem nagyon összeszedett, korrekt bejegyzés.

Viszont akkor a BTK-ról újfent:

Úgy veszem észre, a kérdés, ami a BTK-val kapcsolatban a legtöbbször felmerül, teljesen jogos. Mármint az, hogy felmerül. Nagyrészt pozitív értékelések születnek a BTK jegyében, így teljesen jogos lehetne a "vád", hogy ez azért van, mert ingyen könyvet kapunk, és direkt feldicsérünk minden könyvet. Szedjük szét kicsit ezt a kérdést két részre, aztán még néhány gondolat a blogturnézásról.


Ingyen könyvet kapunk

Ezzel kapcsolatban az elmúlt pár hétben több kérdést is kaptam, privátban is, ask.fm-en is, e-mailben is, és most megint felmerült. 
Nem hiszem, hogy ezt titkoljuk, szóval öntsünk tiszta vizet a pohárba! Igen, az esetek többségében kapunk papírkönyveket a kiadóktól, annak ellenére is, hogy legtöbbször ebookokat olvasunk, hogy megjelenés előtt/alatt értékelhessük a könyvet. Ne legyünk álszentek: igen, nagyon élvezem ezt a dolgot, öröm nézni őket a polcomon. Ki ne örülne neki, aki szereti a könyveket? 
Viszont ennyire nem egyszerű általánosítani, ugyanis nem minden esetben kapunk papírkönyvet. Csak hogy néhány turnénkat említsem, amikor nem kaptunk: Vámpírakadémia, Halál és Glória, Forever My Girl, Árnyból az angyal, sőt jegyzem meg, az Árnyból az angyal turné esetében még a nyereménykönyvet is az egyik tag ajánlotta föl. Ráadásul éppen most készülünk a nyáron több Retro turnéval is, ezek esetében sem fogunk könyvet kapni. De nyilván nem volt ingyen könyv a karácsonyi turnénkhoz sem, amit a legtöbb résztvevő a kedvencei közé sorol, és az éppen most zajló 100+ turnéhoz sem, mindkét turnéhoz mi magunk szedtük össze a nyereménykönyveket is, saját pénzből.
Szóval igen, ha kapunk, nagyon örülünk az ingyen könyvnek, tekintve, hogy a legtöbben bibliofilek vagyunk, de ez nem alapfeltétel.
Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy önzőek vagyunk, a BTK indulásakor és azóta is mindig küzdünk a nyereménykönyvekért, hogy az olvasók is örülhessenek. Sőt, előfordult már az is, hogy lemondtunk a saját példányokról, hogy tudjunk könyvet sorsolni, mert a kiadó nem tudott annyi példányt felajánlani.


A pozitív értékelések kérdése

Ez elég összetett dolog, sokat gondolkoztam is, hogy honnan kellene indítani.
A BTK berkein belül az esetek többségében pozitív értékelések születnek vagy közepesek, lehúzó értékelések nincsenek. Ez tény. De ennek az oka nem az, hogy az ingyen példányok miatt felhúzzuk a könyveket. Hát akkor mi?

A BTK a könyveket reklámozza. Az alapvető célunk az olvasás népszerűsítése, hogy minél többen minél többet olvassanak. Így nyilván a nekünk tetsző, szerintünk jó könyveket szeretnénk az olvasók figyelmébe ajánlani, nem pedig elrettenteni rossz könyvekkel, lehúzó értékelésekkel. Ez a dolog egyik része. Persze lehet vitatkozni a szokásos "a negatív reklám is reklám" dologról, higgyétek el, számos alkalommal megtettük mi magunk is, de a vége mindig ugyanaz: minek akarnánk olyan könyvvel foglalkozni, ami nekünk sem tetszik? (Erről kicsit bővebben lentebb.)

Hogyan is indul egy blogturné? Ez nagyon fontos, mert már önmagában meghatározza, hogy nagy eséllyel nem fog az ember csalódni. Ugyanis senkinek sem kötelező részt venni semmilyen turnéban. Mindenki arra a könyvre jelentkezik, ami érdekli és amiről úgy érzi, neki tetszeni fog valamilyen okból. Ha valaki nem szeret szépirodalmat vagy sci-fit olvasni, vagy már elege van a YA fantasykből, akkor nem jelentkezik az ilyen műfajú könyvekre, mert nyilván nem tetszene neki. Ez már önmagában is szűkíti annak az esélyét, hogy olyan könyvbe szalad bele az ember, ami nem fog neki tetszeni. 

Nem vállalunk el minden könyvet. 23-an vagyunk, sokféle ízléssel, ilyen széles szórásban nagy eséllyel akad olyan ember, akit érdekel a könyv és akinek tetszik a könyv. Elő is fordult már nem egyszer, hogy valaki utált egy könyvet, más meg nagyon szerette. Ez tök természetes. Viszont ha van olyan könyv, ami senkit sem érdekel vagy senkinek sem tetszett, egyszerűen megköszönjük a lehetőséget, de nem turnézunk vele. Volt már olyan könyv, amivel megkerestek minket, és visszautasítottuk. Nem is egyszer. Ha mi magunk nem hiszünk benne, nem akarjuk reklámozni sem.

Aztán ott egy másik ok is: a BTK-zás abban (is) különbözik a sima reciolvasástól, hogy nem csak értékelünk egy könyvet, hanem ennél sokkal szélesebb szolgáltatást nyújtunk. (Na jó, ez nagyon idétlenül hangzik így, de...) Időpontot egyeztetünk, megszervezzük egymás között a ráérést, bannert szerkesztünk, játékot találunk ki, extrákat keresünk és írunk vagy fordítunk, adott esetben interjút készítünk, linkelgetjük a többiek bejegyzéseit, a turné után sorsolunk, kiértesítünk, majd a nyertesek listáját elküldjük a kiadóknak, hogy csak a főbb pontokat felsoroljam. Egyértelmű, hogy ez sokkal több "munka" és idő, mint egyszerűen értékelést írni. (Amit persze általában szintén megteszünk.) Mi sem vagyunk mártírok. Ha nem tetszett egy könyv, nyilván nem szeretnénk ennyi időt eltölteni velük. Minek akarnék egy olyan könyvhöz kimaradt jelenetet fordítani például, aminek az esetében maga a könyv sem tetszett? (Plusz visszatérve az ingyen könyvre: minek akarnánk még akár ingyen is egy olyan könyvet, amit annyira utáltunk, hogy még egyszer is kín volt elolvasni?)

Hazudni sem fogok: nyilván a BTK működéséhez szükséges, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a kiadókkal, és nyilván egyik kiadó sem lenne boldog, ha totálisan lehúznánk a könyvüket. És egészen más, ha valaki egymaga lehúz egy recenzióba kapott könyvet, és megint más, ha vagyunk egy turnéban 6-an, és egymás után szépen, konzekvensen mind lehúznánk a könyvet. A BTK ugyanis hatványozott dolog, pont az a lényege, hogy több blogger egymás utáni véleménye nagyobb hatást vált ki, mintha egymástól függetlenül írnánk róla. Tehát ha mindegyikünk szerint jó egy könyv, akkor egy olvasó nagyobb eséllyel elhiszi, hogy jó a könyv, hiszen ha hatan szerették, az már csak jelent valamit. Ugyanez pedig fordítva is érvényes. (Nyilván vannak olyanok, akiknek nagyon letisztult véleménye van, és nem érdekli, hogy az általa nem ismert, nem kedvelt bloggerek mit gondolnak egy könyvről, de a BTK célcsoportját nyilván nem ezek az olvasók vagy sok esetben bloggerek adják.)

Ha mégis előfordul esetleg, hogy valakinek valamilyen könyv minden előzetes jóslat ellenére nem tetszett, egyszerűen kilép a turnéból, aztán turnén kívül majd természetesen írhat róla. És ez nem csak azért van így, mert nem akarunk könyveket lehúzni, hanem azért is, mert nyilván senkitől nem várjuk el, hogy több órányi munkát fektessen egy olyan könyvbe, amit szívesebben felejtene el.
Hozok saját példát, bár eddig ezekről nem igazán beszéltem, tulajdonképpen nem titok. Én magam két könyvet utasítottam eddig vissza olvasás után úgy, hogy egyébként jelentkeztem rá. Az egyik Az őrző volt, a másik pedig a Zúzógép. Illetve volt egy könyv, aminél vacilláltam, de olvasás után úgy döntöttem, jobb is, ha nem jelentkezem, ez a Kihasznált alkalom volt. (Aminél külön vicces, hogy a többi tagnak nagyon tetszett, és nagyon nem egyezett a véleményük az enyémmel. Van ilyen, 23 tagnál bőven előfordulhat.) Ezekről inkább nem írtam, bár tervezgetem már egy ideje, hogy Az őrzőhöz még visszatérek, csak nem volt rá időm. A hátam közepére nem kívántam, hogy extrákat gyűjtögessek meg nagy lelkesen könyvet sorsolgassak, amikor nekem nem jöttek be.
Az meg természetes, hogy ebben az esetben papírpéldányt sem kértem és nem is kaptam.

Illetve még egy utolsó gondolat a pozitív értékelésekkel kapcsolatban. A jónak vannak szintjei. Én magam nem pontozom a könyveket, de a legtöbben igen, és nem arra kell számítani a BTK-s bejegyzések esetében, hogy minden könyv 10/10-es vagy 5/5-ös. Számos 3, 3 és fél csillagos, vagy 10-es skálából 6 pontos értékelés született. És még ha ajánlunk is egy könyvet, szerintem mind leírjuk azt is, ha valami nem tetszett benne. Lehúzós kritikákat senki ne várjon a BTK-tól, de nem csak és kizárólag pozitívumokat írunk. 


Egyediség

Üstökös említette ezt is, erre igazából tényleg csak néhány mondatban reagálnék, mert elfogadom, hogy neki ez a véleménye. Nyilván ízlés kérdése a dolog, egyébként is ugyanazokról a könyvekről írunk, nem is állítom, hogy nincsenek átfedések. 

Tényleg csak annyit szeretnék mondani, hogy a BTK-n belül semmi sincs központilag meghatározva az értékelésekkel kapcsolatban. Van egy váz, ami valamilyen formában minden bejegyzésben megjelenik (bevezető szöveg, banner, nyereményjáték, BTK linkek stb.), de a könyvek értékelésébe semmilyen formában nem szólunk bele. Mindenki azt ír, amit szeretne, úgy, ahogy azt szeretné. Nem beszéljük meg előre, hogy mit fogunk írni és hogyan. Ha valami hasonlóság mégis előfordul, az véletlen. Pont a napokban beszélgettünk Ronival a következő turnés könyvünkről, a Veszélyben a Tölgy!-ről, és mindkettőnknek, egymástól függetlenül tök ugyanaz jutott eszünkbe: hogy olyan, mint a Z, a hangya meg az Egy bogár élete keveréke. Nyilván mindketten beleírjuk az értékelésünkbe, legalábbis gyanítom, ő is meg fogja tenni, de mindkettőnknek saját gondolata volt ez. Van ilyen, hiszen ugyanazokról a történetekről van szó.

Az, hogy kinek mennyire egyedi az értékelése, mindenkinek saját felelőssége, BTK-tól függetlenül nyilván valakinek a stílusa ennek jön be, valakinek a stílusa annak.


Munka

Igazándiból talán ez volt az a pont a bejegyzésben, amire a leginkább reagálni akartam kommentben, de ha nem kapok kérdést, nem tettem volna. Viszont ha már belemásztam a témába, akkor erről is írok.
Nem tudom, konkrétan ki hasonlította munkához a BTK-t, nem tartom kizártnak, hogy én írtam ilyesmit. Rendszeresen írom, hogy nagy meló a BTK, hogy sok munka van vele, hogy rengeteget dolgozunk vele. De őszintén szíven ütött, hogy valaki ezt ennyire a szívére vette, és biztos vagyok benne, hogy sokan gondolták ezt, nem csak Üstökös. 
A BTK nem munka, senki sem kötelességből csinálja. Mind élvezzük azt, hogy ennyit olvashatunk, a társaságot, a hangulatot, a lehetőséget. Ez szerintem most a 100+ turnén adott válaszainkból tökéletesen kitűnik. 
Ha mégis a fentieket írjuk, akkor azt nem negatív értelemben tesszük, csak a fáradtság szól belőlünk. Illetve ami tény, az tény: nagy meló a blogturnézás. A gond ezzel csak az, hogy van, aki rögtön arra asszociál, hogy ez rosszat jelent. Ez nem feltétlen rossz, az ember olyasmivel is dolgozhat, "melózhat" sokat, amit szeret. Egyszerűen azért, mert fogyasztja az energiáit, az idejét stb. Ez még nem jelenti azt, hogy nem élvezi. Például a barátnőmnek az a hobbija, hogy többezer darabos kirakókat rak ki. Közben szentségel, anyázik, ha nem talál meg egy-egy hiányzó darabkát, és amikor kirakja, mindig előkerül, hogy mennyit dolgozott meg "szenvedett" vele. Ez nem jelenti azt, hogy nem élvezte, nyilván azért ez a hobbija, mert szereti csinálni. De ettől még tény, ami tény: szívja az energiát és az idejét, tehát "melós". 

A BTK tagjai többségében dolgoznak vagy tanulnak, munka, család, tanulás mellett írjuk a bejegyzéseinket, szabadidőnkben, és a jó élményeken, az esetleges ingyen könyveken és az olvasók szeretetén, a kiadó háláján kívül nem kapunk mást. Akinek ez nem elég, az ne csinálja. Nyilván azért blogturnézunk, mert élvezzük, ha csak anyagi okok hajtanának minket, nem érné meg. Még ha az ingyen könyveket számítjuk is, sokkal többet dolgozunk a posztokon meg úgy alapból a BTK működésén, mint hogy órabérbe leosztva (a könyvek árával számolva), megérje a dolog.  (Eszembe sem jutna ilyet tenni, de hát, van olyan, aki csak számokból ért.)
Ez a hobbink, a szívügyünk, szeretjük csinálni. Még akkor is, ha egy húzósabb időszakban néha mindenki panaszkodik kicsit. Kérdezzen meg bárki egy BTK tagot, biztos vagyok benne, hogy mosoly lesz az arcán, ha szóba kerül egy-egy turné, akármilyen sűrű volt is a program mondjuk a Könyvfesztivál vagy a Könyvhét előtt. 


Csak friss megjelenésekkel foglalkozunk

A BTK nagyrészt friss könyvekkel foglalkozik. Csak mert csak.
De egyébként szervezünk Retro turnékat is, amikor nem friss megjelenésekről írunk, idén nyárra tervezünk például Outlander turnét csak hogy egyet említsek, de például az Árnyból az angyal vagy a Halál és Glória sem friss megjelenés volt, amikor foglalkoztunk velük.
A BTK tagjai pedig a turnén kívül arról írnak, amiről szeretnének, ha régi könyvről, akkor régi könyvről, mindenkinek szíve-joga, szerintem mindenki foglalkozik régebbi könyvekkel is, nem csak és kizárólag újakkal.


És végül még annyit hadd írjak le a kommenteket olvasva, hogy sajnáljuk, ha valaki a BTK működése miatt nem kapott recipéldányt egy kiadótól. Soha nem volt és most sem célunk monopolizálni a recipiacot. Ebbe nekünk nincs beleszólásunk, mi magunk tesszük a dolgunk, a többi a kiadókon múlik.


Ezzel az egésszel nem vitát szeretnék gerjeszteni. Tényleg nem akarok kommentháborút indítani, őszintén nem ez volt a célom ezzel a bejegyzéssel, elfogadom Üstökös véleményét. Azért gondoltam, hogy belevágok ebbe a bejegyzésbe, mert BTK tagként több rálátásom van arra, hogy mi zajlik a kulisszák mögött, és így talán kicsit mindenki teljesebb képet kaphat. A blogturnés bejegyzések olvasása nem kényszer, senkitől sem várjuk el, hogy szeressen minket vagy alapjáraton azokat a műfajokat, amikkel nagyrészt foglalkozunk. A világháló elég nagy, ahogy alapból a blogger közösségben is sok mindenki megfér és van helye.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Mivel elég sokat tudsz a blogturnéról, akkor gondoltam neked teszem fel a kérdést... Külföldi magyarok, akik szintén blogolnak, tagjai lehetnek-e a blogturnénak? Köszi!

Deszy írta...

Szia! Van is olyan tagunk, aki külföldön él. :) Ez csupán a postázásnál jelenthet problémát, a kiadók csak magyar címekre küldenek ki könyveket, de egyébként igen, persze.

Megjegyzés küldése